Cuatri peraulis su la lenghe furlane

Mandi,
chest al è un blog personâl che plui di tant nol fevele di robis publichis, ma di persone o soi pardabon stuf di dutis lis declarazions vergognosis che si fasin in chescj ultins mês cuintri de tutele de lenghe furlane.
Par cui che al à voie di documentâsi e di mangjâsi il fiât il sît www.lenghe.net al à sù une biele rassegne stampe.
O viodarês che e je une grande atenzion dal cuotidian "Il Piccolo" su cheste cuistion, e alore o zonti cualchi coment.
E je une domande, che o pensi che e meretarès une rispueste publiche sintetiche e fuarte: parcè il gjornâl di Triest, citât che no sarà tocjade in nissun câs dai proviodiments sul furlan, si impegne cun tante costance intune campagne cuintri de leç su la lenghe furlane?
La domande, in maniere polemiche, le veve za fate Sergio Cecot: il Piccolo, si sa, nol à rispuindût. O pensi che al sedi il câs di tirâ fûr i interès e lis resons veris di chestis posizions: no pensi che e
sedi dome la code di un brut costum aromai interiorizât, ma ben che a sedin altris cuistions. O ai idee che par cualchidun che al volarès une regjon omogjenie e facile di aministrâ, o miôr di dominâ, une pretese di ricognossiment de diversitât e duncje de identitât e de autocussience a sedin une menace: se si da ai furlans il dirit di vê une lenghe a deventaran un popul che magari al pues pretindi ancje di decidi dulà e se a passin autostradis, liniis di alte velocitât, eletrodots e vie indevant. Un popul cussient e libar nol è comut, ancjemò di mancul se i si vûl fâ parsore une regjon inventade (il non al podarès jessi VeneziaGiulia...).
Se cualchi furlan al fevele cuintri de lenghe furlane al pues benon jessi par vie che al à une idee
di Friûl diferente de mê, o ancje, permetêtmi, par vie che al è stupit e/o ignorant e/o al à glotût e digjerît un secul e mieç di imposizion dal autolesionisim e dal autoodi, ma se lu fâs in maniere sistematiche un strument di comunicazion no furlan, al vûl dî che a son interès politics e economics avonde grues.
Ancje se dolorose, vîl e miserabile, e je une conferme che ce che o fasìn al va bande la libertât, e che al vâl la pene di lâ indevant.

Dongje di Castellar del Vallès

Aromai par chest Istât al è dificil che o fasi zîrs tant lontan, ma ancje dongje ca a son puescj biei. Ca a son un pocjis di fotos fatis tai mês passâts dilunc dai ziruts in bici a un cuart di ore di cjase e un pocjis di fotos des cjasis plui bielis dal paîs.









Kanelbullar

A lâ ator pal mont e ven fam: alore in plui des fotos al va ben meti ancje un pocjis di ricetis di robis buinis di mangjâ.
Chescj a son dolçs tipics de Svezie: ju ai cerçâts là vie e o ai provât a fâju e a son vignûts compagns cun cheste ricete.

Ingredients pe paste:
50 g. levan (o miôr di fece, di chê di fâ il pan)
150 g. spongje (daûr di cualchi version margarine)
1/2 litri di lat
1 piç di sâl
100 g. di zucar
100 g. di farine blancje

Ingredients par farsî
50 g. di spongje (o di margarine)
zucar (a voli)
canele in polvar (a nâs)

Preparazion:
Disfâ il levan in pocje aghe cuntune sedonute di zucar.
Intune terine disfâ la spongje a bagn marie, po dopo zontâ il lat clip, il zucar, la farine, il levan e un piç di sâl: impastâ par dîs minûts fin che la paste no je slisse e lustre. Lassâ che la paste e jevi par mieze ore (e à di deventâ il dopli di volum).
Tornâ a impastâ e dividi in doi tocs: cun ogni toc fâ un retangul alt 1 centimetri e larc 20-25.
Su ogni retangul passâ spongje e spolvarâle di zucar e di canele in polvar (bondante).
Fâ sù ogni retangul in forme di rodul e taiâ fetis gruessis un 2 centimetris; cjapâ ogni fete, dâi un pocje di forme di bale cu lis mans e metile tune lastre di meti tal for. Prime di metilis tal for si lassin a jevâ une altre volte une mieze ore.
Par cueilis si metin tal for a 200°C par uns 10-15 minûts.
Naturalmentri i svedês a mangjin chescj dolçuts cul cafè (a bevin almancul cinc cafês in dì!!!).
Stant che a son un dolç ipercaloric e pesantut (e baste une kanelbulle par jemplâti il stomi par cuatri dîs) si pues ancje provâ a fâlis plui piçulis: une volte lis ai fatis grandis la metât e ducj a àn preseât.

Par S. Jacum di Galizie (3e tape: Binefar - Riglos)

Tal ultin fin di setemane di Lui o tornìn a tacâ il Camino de Santiago: o tachìn di Binefar e o traviersìn la plui part di Aragon passant pe provincie di Huesca, chê plui setentrionâl. Lis temperaduris a rivin ben e no mâl a 40°, ma il paisaç al vâl la pene. Ae fin di cheste altre dade di viaç une sorprese maraveose: los Mallos, monts cuntune forme uniche, il paradîs dai scjaladôrs dai Pireneus. Cun di plui par finî in glorie, dopo tant cjalt e tante fadie, o cjatìn che in paîs e je ancje une biele pissine par fâ une nadade! (par viodi chês fotos o varês di spietâ che mes passi Alina)

O met ca ancje la mape di dute la strade che o vin fat fin cumò: ogni triangulut blu al segne la fin di une dì di viaç.