11 di Setembar a Barcelone

In Catalogne vuê e je la fieste nazionâl: si memoree la sconfite intune vuere di sucession, li che Filip V, deventât re di Spagne tal puest di un altri pretendent, sostignût dai catalans, par svindic al veve scancelât i dirits tradizionâi de Catalogne, al veve proibît di doprâ la lenghe catalane e fintremai di fâ svolâ acuilons.

I catalans a àn une lenghe che e je tutelade, che a sintin proprie, ma ancjemò minorizade e in pericul di sparî.

La Catalogne no je un paradîs, e à tancj problemis, ancje politics, ma al pues jessi interessant cjalâ cualchi foto di cheste fieste, che par gno cont a rispuindin a di une domande: di cui ise la identitât, la bandiere, la lenghe catalane? E tal spieli: di cui ise la identitât, la badiere, la lenghe furlane?

Di cui che al fâs folclôr



Dai indipendentiscj andalûs (che a son i terons de Spagne!)



Des feministis



Di cui che al vûl difindi il teritori de speculazion edilizie



Dai sindicâts (lavôr, tiere e libertât)



Dai anarchics e dai rivoluzionaris radicâi (ancje violents, ancje se dome a peraulis e a maiutis)



De polizie normâl (che mi à percuisît 3 voltis il russac), blindade e pronte al intervent o in monture di fieste




Di cui che al da informazion su la fieste organizade (vistût di blanc ancje se nol è infermîr, e catalan ancje se nol è blanc)



De buteghe dal pan, de vecje buteghe di alimentârs, dal gnûf ristorant sirian



Dal sport, dai dissegnuts dai fruts, dai gjornâi



De musiche zovine, di une cjantante maiorchine (Maria del Mar Bonet), di une famose orchestre di cobla



Dai autobus, dai taxis, des machinis privadis, dai machinons dai politics


Des cjasis de int, dal Palaç dal parlament regjonâl




A chest pont la rispueste che mi pâr di vê capît e je: in Catalogne la identitât, la bandiere e la lenghe catalane a son un pôc di ducj, che a plasin o che no plasin lis lôr posizions, ideis e espressions, ancje contrariis tra di lôr.

Par gno cont pai furlans al è compagn, che a disin ce che a vuelin i politics e che a scrivin ce che a vuelin i gjornâi, dome par fâ i lôr interès e chei dai lôr parons.

A cui che in Friûl al pense e/o al dîs e al scrîf, che une lenghe come il furlan o come il catalan o come l’irlandês e tantis altris e covente par dividi, par discriminâ, par resurî lis fantasimis dai balcans, par jessi imponude in maniere naziste o no sai ancjemò ce, cun chestis fotos mi sint di dîi:

1) IGNORANT

2) LIMITÂT E AUTOLIMITÂT

3) NEMÌ DES DIFERENCIS

4) NEMÌ DES LIBERTÂTS

5) VENDÛT A INTERÈS CONTRARIS AE TÔ COMUNITÂT

6) MA VA IN… !


Juste une code par cualchi furlanist: in Catalogne no si fevele mai di autonomie, nancje no capissin ben ce che e vûl dî (salacor parcè che le àn za)… si fevele di indipendence o, che al è ce che mi plâs di plui a mi, di LIBERTÂT.


Pa amb tomàquet

E va indevant la mê rassegne gastronomiche: chel che us presenti al è un dai plats nazionâi catalans e al è facil che mai.
Si cjapin fetis di pan di cjase (= "pane casereccio" o par catalan, se o passais di chestis bandis, "pa de pagès"; ancje il pan puliês al va benon) e si metin a brustulâ: la robe miôr e sarès dongje des boris, ma se di no ancje suntune lastre sul spolert o ad alt tal for.
A àn di jessi bielis brustuladis: pe cusine catalane se nol à alc di neri e nol fâs vignî il cancar nol sa di nuie (chel de imagjin in bande al è un fotomontaç!!!)
Cumò si cjape un spi di ai e si sfreole parsore dal pan: al ven bon, ma al è facoltatîf.
Stesse robe cul tomât (che al sarès il pomodoro): si cjape un di chei che a vedin avonde aghe, biel ros e madûr, si taie a mieç e si sfreole parsore dal pan, ben e no mâl, che al à di lâ dut tal pan e in man us à di restâ dome la pelisine.
Par cheste operazion chel miôr al è il "tomàquet de penjar" (tomât di picjâ), une varietât che e ven ca in Catalogne e che o ai provât a semenâ: puaris plantutis, cui muredôrs che nus levin ator par cjase a àn vût une vite dure, ma ca us met une foto di ce che mi ven sù tal ort.
Naturâl che cuant che al sarà plui grues e plui madûr e sarà une altre robe: a varessin di vignî cussì (foto di repertori).

Il biel dal "tomàquet de penjar" al è che si pues picjâlu intun puest fresc e al reste bon cence lâ di mâl, cussì si pues fâ pa amb tomàquet dut l'an.

Se no vês "tomàquet de penjar", provait cun ce chei che o cjatais.

Dopo sfreolât cul pomodoro, si sale parsore, si bute un fîl di vueli di ulive di chel extravergjin e il pa amb tomàquet al è fat e bon che mai.

Si pues ancje racomandâ di no preparâlu prime, ma di puartâ in taule pan, vueli e un platut cui tomâts e cui spîs di ai e che ognidun si fasi lis sôs fetis.

Si pues mangjâlu cussì o ancjemò miôr cun formadi o, cundut che o soi vegjetarian, robe purcine o ancje cu la renghe.

Come che a disin achì: Bon porfit!



PS: par bevi dongje o consei un bon vin Abadia di Raimat, che al è ancje un dai vins catalans conseâts di Xavier Lamuela!

Tal mont de Lune

Bon, no soi lât fin su la Lune, ma tant no son lâts nancje i americans e tal mont de lune o soi une vore dispès!!!
Cheste e je une foto fate intune session astronomiche cun Teresa e so pari.
Tecniche fotografiche: cirî di no rompi masse lis citis a chei che a san fâ e a pene che a cjalin di une altre bande svicinâsi cuntune machine fotografiche digjitâl di cualitât medie basse e fotografâ dentri dal oculâr cence nissune sorte di adatadôr cirint di tignî la machine ferme e drete a man...
Il risultât nol è tant mâl.